Seks is Gezond

Bij gezondheid denken we vaak het eerste aan voeding en waarschijnlijk beweging, De schijf van 5 en tenminste 30 minuten intensieve beweging op een dag. Ook denken we misschien aan de omstandigheden op het werk en/of werken met gevaarlijke stoffen. Waar we niet meteen aan denken is aan seks. Toch heeft seks, mits het veilig gebeurd een heleboel gezonde effecten op onze lichaam en geest.

Lichamelijke effecten

Het effect op je hart is misschien het meest in het oog springend. Door de opwinding van de seks gaat je hart letterlijk sneller kloppen. Door deze versnelling gaat je bloed ook sneller stromen. Dit heeft net als regelmatig sporten een positief effect op je hart en bloedvaten. De mannen mogen daar nog een effect aan toevoegen, namelijk de afbraak van homocysteïne, (dit is een aminozuur die een grote rol speelt bij hart en vaatziekten).  Over het algemeen val je ook lekker in slaap door de vrijgekomen oxytocine. Goed slapen heeft heel veel positieve effecten op je lichaam waaronder een stabiel gewicht. Tot slot is een verbeterde weerstand één van de onderzochte positieve effecten bij mensen die regelmatig seks hebben.
Effecten op de geest

Er zijn veel positieve effecten die betrekking hebben op ons welzijn. Ook al verhoogt je hartslag tijdens de seks, erna hebben mensen een verlaagde bloeddruk en zijn ze ontspannen. Uiteindelijk betekent het ook dat je beter met stress om kan gaan. Ook als je een relatie hebt kan deze hier hechter van worden. Door het vrijkomen van oxytocine (het zogenoemde knuffel hormoon) zal de band met je partner kunnen groeien. Ook maakt het lichaam endorfine aan die kan werken als pijnstiller, dit kan ook geruststellend werken en het kan helpen tegen milde hoofd- of menstruatie pijn klachten.

Foto Pixabay