Stamceldonor, wat als er een match in

Gelukkig melden zich steeds meer mensen zich aan bij Matchis. Je krijgt een registratieset thuis gestuurd waarmee je zelf een beetje wangslijmvlies dient af te nemen. Dit wordt vervolgens gecontroleerd op het laboratorium om de typering te bepalen. Daarna komen jouw stamcelgegevens, geheel anoniem, in een wereldwijde database. Mocht er ergens ter wereld een Match zijn, dan wordt je opgeroepen. Eerst zullen ze opnieuw bekijken of je nog steeds in aanmerking komt. Blijkt dat je werkelijk een match bent, dan zijn er twee manieren om stamcellen te doneren:

Via beenmerg

Voor een beenmergdonatie ga je onder narcose, daar voel je dus niets van. Na afloop heb je een beurs/ spierpijnachtig gevoel in je onderrug dat na enkele dagen is verdwenen en ben je gedurende enkele weken sneller vermoeid. Daarna ben je weer volledig hersteld.

Via bloed

Om stamcellen via bloed te geven gebruik je gedurende 5 dagen voorafgaand aan de donatie een lichaamseigen groeifactor die wat botpijn, spierpijn en een griepachtig gevoel kan geven. Hier heb je na enkele dagen meestal geen last meer van.

Het hele proces is ook nog eens uitgewerkt in onderstaande video. Mocht je meer willen weten over stamceldonatie, ga dan naar www.matchis.nl